Het nadir (van het Arabisch nathir, wat ‘tegenovergesteld betekent’) staat in de astronomie voor het punt dat zich loodrecht onder het zenith bevindt, pal onder de voeken van de waarnemer.
Voor kunstenaar en initiatiefnemer voor de tentoonstelling Martin is het een metafoor voor het kijken naar wat er is, voor het naar de kern gaan. Hij besloot om voor ‘NADIR’ het kruim van de Belgische kunstscene te selecteren: de generatie kunstenaars die hem gevormd en beïnvloed heeft op artistiek of vriendschappelijk vlak. Zijn persoonlijke pantheon, als het ware. Dat verklaart ook het enigmatische omslagbeeld: een satellietfoto genomen precies boven het Romeinse Pantheon.

NADIR


︎︎︎ Kunstboek bij de tentoonstelling in het Kasteel van Laarne
230 ︎ 280 mm
︎ 136 blz.
Paperback genaaid
Omslag in offset, mat gelamineerd
Ludion
isbn 9789493039681

NADIR — Met werk van Francis Alÿs, Thomas Bogaert, Michaël Borremans, Dirk Braeckman, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Kris Martin, Daniël Ost, Matthieu Ronsse, D.D. Trans en Jan Van Imschoot
We maken dit soort kunstboeken graag. In plaats van een focus op tekst, mogen we hier spelen met beeldritmes. We plaatsen elk beeld mooi in zijn bladzijde, maar blijven denken aan het ritme van het volledige boek. Een boek voor kijkers én lezers.
 


Armée de Verre Bookdesigncontact, instagram, linkedin